Vlhová je druhá v celkovom poradí obrovského slalomu

17.03.2019 Celý región

Soldeu 17. marca (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v nedeľňajšom finálovom obrovskom slalome Svetového pohára tretie miesto. V andorrskom Soldeu zaostala za víťaznou Mikaelou Shiffrinovou o 41 stotín sekundy, na druhej priečke senzačne skončila iba 17-ročná Novozélanďanka Alice Robinsonová (+0,30). Američanka triumfom v záverečných pretekoch sezóny potvrdila zisk malého glóbusu. Vlhová skončila v sezónnom hodnotení disciplíny na druhej priečke so 137-bodovým mankom na Shiffrinovú.

Slovenská zjazdárska superstar ešte len vo veku 23 rokov vystúpila 26-krát na pódium v súťaži Svetového pohára. Veronika Velez-Zuzulová ako priekopníčka úspechov slovenského alpského lyžovania ich má na konte 30. Vlhová stanovila nové míľniky a zároveň aj vízie tromi druhými miestami v konečnom účtovaní seriálu, vždy za Shiffrinovou. Kým v slalome sa s tým rátalo, v celkovom poradí a najmä v obrovskom slalome to je napriek jej známej vôli a ambíciám prekvapenie.

Pred záverečnými pretekmi sezóny dokonca ešte živila teoretickú šancu na zisk malého krištáľového glóbusu za obrovský slalom, to by však musela vyhrať a líderka priebežného hodnotenia disciplíny skončiť mimo redukovanej bodovanej pätnástky. Majsterka sveta sa v 1. kole vydala na trať so štartovým číslom 3 a dostala sa po svojej jazde do vedenia, mrzieť ju však mohli zaváhania, najmä vo výjazde zo strminy do cieľa. "Nešlo sa mi zase až tak zle. Trochu som na začiatku brzdila, ale potom som sa snažila pustiť lyže. Žiaľ, urobila som dve chyby, ktoré ma dosť veľa stáli. Riskovala som a viem, kde som zaváhala a kde si musím dať pozor, keď pôjdem druhé kolo naplno," povedala pre TASR Vlhová, ktorá sa po 1. kole zaradila na priebežnú štvrtú pozíciu s odstupom 97 stotín za Shiffrinovou. Medzi obe superfavoritky sa ešte vklinila Nemka Viktoria Rebensburgová (+0,59) a senzačne aj Robinsonová (+0,84). Značne vyčerpaná Vlhová stačila pred 2. kolom pre TASR zdôrazniť: "Budem sa snažiť zabojovať v prvom rade o pódium, samozrejme aj o víťazstvo, ale strata je tam samozrejme obrovská. Urobím všetko, čo je v mojich silách. Áno, nemám až takú zlú východiskovú pozíciu, uvidíme, čo sa s tým bude dať robiť."

V 2. kole vyšla riskantná jazda Worleyovej, ktorá sa dostala jasne do vedenia. Vlhová však dokázala odpovedať, predviedla čistú dynamickú jazdu a do cieľa prišla s výrazným náskokom ôsmich desatín pred Francúzkou. Vďaka tomu mala istotu, že ju Worleyová v sezónnom hodnotení disciplíny nepredbehne. "Cítim sa výborne, potvrdila som druhú priečku. Veľmi sa teším, lebo to vôbec nebolo jednoduché. Najmä po tom prvom kole, kde mi na pohode nepridali tie chyby. Ale dala som do toho všetko, zvládla som to a je skvelé, že mám tretie miesto v pretekoch a druhé celkovo. Je to úžasné, vlastne ako celá sezóna," zdôraznila Vlhová, ktorá naozaj vydala zo seba posledné zvyšky pretekárskej energie. Medzi kolami absolvovala viacero aj televíznych rozhovorov a vyčerpanosť z nej priam sálala: "Nedá sa povedať, že po včerajšku som to mala na tej trati ťažie, ale musela som sa viac koncentrovať. Musela som dať do toho úplne všetko a dávať pozor, aby ma nič nerozladilo, z tohto pohľadu to bolo ťažšie. Nakoniec som to zvládla a teším sa veľmi."

Šampiónku z februárového Are v záverečnej jazde sezóny z vedenia zosadila Robinsonová, ktorá mohla štartovať v pretekoch ako zlatá medailistka z juniorských MS. Novozélandská tínedžerka sa na čele udržala aj po jazde Nemky Viktorie Rebensburgovej, ktorá zaváhala. Shiffrinová s obrovským náskokom nemusela riskovať, zvolila jazdu na istotu a hoci v záverečnom previse musel bleskovo korigovať "polopád" z vnútornej lyže, stačilo jej to na triumf.

Američanka si vybojovala už štvrtý glóbus sezóny, okrem veľkého za celkové prvenstvo v seriáli a malého glóbusu za obrovský slalom má aj ďalšie dva za slalom a super-G. Tým vyrovnala rekordné zápisy Lindsey Vonnovej a Tiny Mazeovej, ktoré dosiaľ ako jediné dve pretekárky dokázali získať v jednom ročníku štyri sezónne tituly. Dvadsaťštyriročná Shiffrinová má v zbierke dokopy už 11 sezónnych titulov. V tejto zime slávila už 17. prvenstvo, čím vylepšila vlastný rekord. Celkovo má na konte už 60. víťazstiev v pretekoch SP, z toho desať v "obráku". "Som taká šťastná. Už dávnejšie som si dala za cieľ získať aj glóbus v obrovskom slalome. Po dlhej sezóne môžem povedať, že môj tím pracoval skvele. Bola to veľkolepá sezóna, som rada, že si to môžem teraz užívať," povedala Shiffrinová pre ORF.

Výsledky finálového obrovského slalomu SP žien v Soldeu:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 2:23,17 min., 2. Alice Robinsonová (N.Zél.) +0,30 s, 3. Petra VLHOVÁ (SR) +0,41, 4. Tessa Worleyová (Fr.) +1,21, 5. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +2,03, 6. Wendy Holdenerová (Švaj.) +2,34, 7. Eva-Maria Bremová (Rak.) +2,82, 8. Katharina Liensbergerová (Rak.) +2,89, 9. Sara Hectorová (Švéd.) +3,04, 10. Mina Fürstová Holtmannová (Nór.) +3,34

Konečné poradie SP (po 35 súťažiach): 1. Shiffrinová 2204 b., 2. VLHOVÁ 1355, 3. Holdenerová 1079, 4. Rebensburgová 814, 5. Nicole Schmidhoferová (Rak.) 771, 6. Federica Brignoneová (Tal.) 764

Konečné poradie SP v obrovskom slalome (8): 1. Shiffrinová 615 b., 2. VLHOVÁ 478, 3. Worleyová 460, 4. Rebensburgová 380, 5. Brignoneová 360, 6. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) 277
 

Vyberte región